Project «Βεγγέρα – Γυναικείες Κοινότητες Ανταλλαγής»

Το project «Βεγγέρα» είναι μια πρωτοβουλία που δραστηριοποιεί τη γυναικεία κοινότητα στο χωριό σε ζητήματα που αφορούν την έμφυλη ισότητα και εστιάζει στις ιδιαίτερες εμπειρίες των γυναικών, τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους. Αξιοποιώντας το οικείο πλαίσιο της βεγγέρας, ενθαρρύνει τη συνθήκη της διαγενεακής ανταλλαγής και του δημιουργικού μοιράσματος μεταξύ των γυναικών του χωριού. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος ανταλλαγής βιωμάτων και χώρος επεξεργασίας τρόπων εξωστρέφειας και ανάδειξης της σημασίας της συμμετοχής των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Η «Βεγγέρα» δημιουργεί από το Φεβρουάριο του 2020 στο χωριό της Ελεύθερνας ένα αρχείο για τη ζωή και τις εμπειρίες των γυναικών του χωριού, με φωτογραφίες, αφηγήσεις, τραγούδια, ποιήματα και άλλα. Οι δράσεις ποικίλουν από τη συλλογή και καταγραφή άγριων χόρτων και προφορικής ιστορίας, μέχρι μαθήματα φωτογραφίας με τα smartphones. Κύριο χαρακτηριστικό όλων των δράσεων είναι η αλληλοδιδασκαλία και η αξιοποίηση των γνώσεων και των ταλέντων των ίδιων των γυναικών, τόσο των μεγαλύτερων, όσο και των νεότερων. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης δομής για τη συνάντηση αυτών των γυναικών και η διάχυση της πρακτικής και σε άλλες κοινότητες.

Το project “ Βεγγέρα: Γυναικείες κοινότητες ανταλλαγής” πραγματοποιείται με την υποστήριξη του START – Create Cultural Change. Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Η Βεγγέρα υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Φύλου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δείτε περισσότερα για τη «Βεγγέρα»

website: www.theveggeraproject.gr

Facebook: theveggeraproject

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCIDmkobfSSYfPEqRGY-_nDg?view_as=subscriber

https://issuu.com/women_herstories/docs/the_veggera_project_booklet