Go to the English version

Ευγενία Πετροπούλου

Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνικός Μετασχηματισμός στο Σύγχρονο Αγροτικό Χώρο», Πρυτανική Πράξη 10270/602/5-7-2021 23-11-2017, ΦΕΚ 1726/28-7-2021, τ. Γ’ (ΑΔΑ:9437469Β7Γ-54Υ

Επικοινωνία
Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τμήμα Κοινωνιολογίας
Εγκαταστάσεις Γάλλου
741 00 Ρέθυμνο
Τηλ.: +302831077476
Fax: +302831077467
e-mail: petrope at uoc.gr
Αναλυτικό βιογραφικό

Σπουδές

Η Ευγενία Πετροπούλου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα Κοινωνιολογίας από το University of Manchester-Victoria του Ηνωμένου Βασιλείου με τίτλο «Sustainable Livelihoods in Rural Greece? The Case of Alagonia and Logga». Η διδακτορική της διατριβή αφορούσε τις στρατηγικές επιβίωσης που υιοθετούν δύο αγροτικές κοινότητες της νότιας Πελοποννήσου στα πλαίσια της «αειφόρου ανάπτυξης».

Σταδιοδρομία

2003-2006 Διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, βάση του Π.Δ. 407/1980.

2011-2017 μέλος ΔΕΠ στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνικός μετασχηματισμός στο σύγχρονο αγροτικό χώρο». (Λέκτορας: διορισμός-ΦΕΚ 1254/31-12-2010, τ.Γ’).

2018-2021 μέλος ΔΕΠ στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνικός μετασχηματισμός στο σύγχρονο αγροτικό χώρο». (Επίκουρη Καθηγήτρια: διορισμός-ΦΕΚ11414/29-12-2017)

2021 – Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνικός Μετασχηματισμός στο Σύγχρονο Αγροτικό Χώρο», Πρυτανική Πράξη 10270/602/5-7-2021 23-11-2017, ΦΕΚ 1726/28-7-2021, τ. Γ’ (ΑΔΑ:9437469Β7Γ-54Υ)

Ενδιαφέροντα

  • Αγροτική Κοινωνιολογία με έμφαση στον κοινωνικό μετασχηματισμό των αγροτικών περιοχών
  • Ο μετασχηματισμός της τροφής – με έμφαση στα εναλλακτικά αγρο-τροφικά δίκτυα
  • Αγροτικό περιβάλλον, φτώχεια και ερημοποίηση – περιβαλλοντική υποβάθμιση
  • Ευρωπαϊκές πολιτικές ανάπτυξης του αγροτικού χώρου
  • Τρίτος Κόσμος και ανάπτυξη
  • Ποιοτική ανάλυση (συνεντεύξεις, ομάδες εστιασμένης συζήτησης)

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις

  • Petropoulou, E.A and Paschou, M. (2022). Towards understanding SFSC and the pillars of its conceptualization: Building upon the Community of Practice approach, Frontiers in Sustainable Food Systems, vol. 6, DOI: 3389/fsufs.2022.915571
  • Πετροπούλου, Ε.Α. και Κούση, Μ. (2022). Αγρο-διατροφικά δίκτυα και οργανώσεις υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης, (επιμ.) Κασιμάτη, Κ., Παπαθεοδώρου, Χ. και Σκαμνάκη, Θ. «Κοινωνική θεωρία και κοινωνική θεωρία. Διαστάσεις της κοινωνικής αλλαγής και αναπαραγωγής», Συλλογικός Τόμος, εκδ. ΤΟΠΟΣ, Αθήνα, σελ. 273-291.
  • Petropoulou, EA. Papadaki, M. Kalogeraki, S. (2022). Political Participation of Greek Youth: Exploring Rural, Semi-Urban and Urban Disparities, IN S. Kalogeraki and M. Kousis (eds.) Youth Political Participation in Greece: Empirical Evidence and Methodological Implications, Palgrave Studies in Young People and Politics, Ch.7, pp. 183-215, DOI: 1007/978-3-031-09905-2_7
  • Benos, T., Burket, M., Hüttle-Maack, V. and Petropoulou, E.A. (2022). When mindful consumption meets short food supply chains: Empirical evidence on higher-level motivations influence consumers, Sustainable Production and Consumption, vol. 33, pp. 520-530, https://doi.org/10.1016/j.spc.2022.07.028
  • Petropoulou, E.A. Benos, T, Theodorakopoulou, I. Iliopoulos, C. Castellini, A. Xhakollari, V. and Canavari, M. (2022) Understanding social innovation in short food supply chains: An exploratory analysis, International Journal of Food Studies, vol.11, pp.182-195, DOI: https://doi.org/10.7455/ijfs/11.SI.2022.a5
  • Petropoulou, E.A. (2018) Social and Solidarity Economy. The Case of an Urban Consumption Co-operative in Greece, PArtecipazione e COnflitto, Special issue: Socio-political Responses during Recessionary Times in Greece, vol. 11, no. 1, pp.70-94. http://siba-ese.unisalento.it/index.php/paco/article/view/19128/16335, DOI Code: 10.1285/i20356609v11i1p70
  • Petropoulou, E.A, Petousi, V. and Theodorakopoulou, I. (2018) To cultivate or not to cultivate? An exploratory analysis of what influences Greek farmers’ decisions towards the cultivation of bio-energy crops, In Towards a Sustainable Bioeconomy: Principles, Challenges and Perspectives, (eds.) Walter Leal Filho, ‎Diana Mihaela Pociovălișteanu, ‎Paulo Roberto Borges de Brito, Springer International Publishing AG, Springer, pp. 435-456. DOI: 1007/978-3-319-73028-8_22
  • Mantziaris, S., Iliopoulos, C. Theodorakopoulou, I. and Petropoulou, E (2017) Perennial energy crops vs durum wheat in low input lands: Economic analysis of a Greek case study, Renewable and Sustainable Energy Reviews, vol. 80, pp.789-800. DOI information:10.1016/j.rser.2017.05.263, https://authors.elsevier.com/a/1V8eM4s9Hvq7wf
  • Petropoulou, E.A. (2016) Aspects of ecological marginalization and alternative local responses in rural Greece, IN Social Ecology, Journal for Environmental Thought and Sociological Research, vol.25, no.1-2, pp.121-141. (ISSN 1849-0360 online, ISSN 1330-0113 print). http://dx.doi.org/10.17234/SocEkol.25.1.8
  • Petropoulou, E.Α (2016) «The role of local food chains in Greece. What opportunities for sustainable, just and democratic food systems at times of crisis?», Sociology and Anthropology, vol. 4, no.5, 337-346, (ISBN 2331-6187). DOI: 10.13189/sa.2016.040506
  • Petropoulou, E. (2007) «Indigenous Resource Management and Environmental Degradation, Southern Greece», Management and Environmental Quality, March, Vol. 18, No.2, pp. 152-166. ISSN: 1477-7835.