ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ WEBINAR μέσω zoom, ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Το Σάββατο, 3 Ιουλίου 2021 η Ένωση Προφορικής Ιστορίας (ΕΠΙ) και το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα τα δεοντολογικά ζητήματα στη βιογραφική έρευνα, ως προσυνεδριακή εκδήλωση του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Προφορικής Ιστορίας της ΕΠΙ, το οποίο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Στη διοργάνωση του Σεμιναρίου συμμετέχει, επίσης, το Τμήμα Βιογραφικής Έρευνας της Γερμανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας και η Ερευνητική Επιτροπή RC 38 της Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο συνεδρίες. Στην πρώτη συνεδρία (11.00 – 13.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) η Hella von Unger, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Ethical reflexivity in qualitative biographical research: Food for thought on informed consent, questions of representation and data archiving».
Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/98056511277?pwd=NkdpdUpWaXpUdmVkQjVRSGhHMHY4QT09
Meeting ID: 980 5651 1277
Passcode: 342031

Θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα τεθούν διάφορα καίρια ζητήματα δεοντολογίας που αφορούν όσους ασχολούνται με τη βιογραφική έρευνα, ενόψει και του νέου θεσμικού πλαισίου που έθεσε ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (GDPR, 2018). Τα ζητήματα αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σχέση των ερευνητ(ρι)ών με τους/ις αφηγητές/αφηγήτριες, την έννοια της «ενήμερης συγκατάθεση», τα ηθικά και νομικά δικαιώματα των συμμετεχόντων/ουσών στην έρευνα, την «αλήθεια» των αφηγήσεων ζωής, την εχεμύθεια, την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, την αρχειοθέτηση βιογραφικών δεδομένων και τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις αυτής στη δευτερογενή ανάλυση και τη δημόσια πρόσβαση.

Το απόγευμα (16:30-19:30) θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο με τη Hella von Unger, το οποίο απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες και άλλους ερευνητές που δήλωσαν συμμετοχή.
Θα συντονίσουν ο Γιώργος Τσιώλης (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και η Ειρήνη Σιούτη (Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης). Στο εργαστήριο θα συζητηθούν – με παραδείγματα από την ερευνητική εμπειρία των συμμετεχόντων/ουσών – δεοντολογικά διλήμματα και δυσκολίες που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή βιογραφικών αφηγηματικών συνεντεύξεων και την ανάλυσή τους.

Giorgos Tsiolis
Professor (Qualitative Methods in Sociological Research)
Department of Sociology (Head of the Department)
University of Crete
University Campus Rethymno
74100 Rethymno

tel. +302831077497
tsiolisg@uoc.gr
https://sociology.soc.uoc.gr/?page_id=400
http://crete.academia.edu/GiorgosTsiolis
https://www.researchgate.net/profile/Giorgos_Tsiolis