Πανεπιστήμιο Κρήτης
Σχολή Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Τμήμα Κοινωνιολογίας
ΠΜΣ «Κοινωνιολογία»
Πρόσκληση σε Διάλεξη
Στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Κοινωνιολογία» του Τμήματος Κοινωνιολογίας (Πανεπιστημίου Κρήτης) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του προσκεκλημένου ομιλητή Καθηγητή Σκεύου Παπαϊωάννου με τίτλο: «Κοινωνικός Μετασχηματισμός και Εκπαίδευση στο Σύγχρονο Περιβάλλον της Παγκοσμιοποίησης».
Το θέμα της διάλεξης εντάσσεται στο πεδίο της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και συνδέεται με τις θεματικές υπό εκπόνηση διπλωματικών εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, 2014 (17.30-20.30) στην αίθουσα Α3-2 του Τμήματος Κοινωνιολογίας.
Περίληψη της διάλεξης: Η διάλεξη παρουσιάζει τις διαδικασίες που συντελέστηκαν προς τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις απαρχές της δεκαετίας του ’70 και άλλαξαν ριζικά την εξέλιξη του καπιταλισμού σημαδεύοντας την πορεία της νεωτερικότητας στο Δυτικό κόσμο. Ο ομιλητής εμπνευσμένος από το κλασσικό έργο του Karl Polanyi «Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός» περιγράφει τη μετάβαση από ένα καθεστώς οικονομικών διευθετήσεων που ήταν μπολιασμένες στις κοινωνικές σχέσεις σε ένα καπιταλιστικό σύστημα όπου η ανθρώπινη κοινωνία γίνεται έρμαιο των μηχανιστικών κανόνων της οικονομίας της αγοράς. Στο πλαίσιο των εξελίξεων αυτών η εκπαίδευση και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο βρίσκονται στο στόχαστρο ριζικών μεταβολών με στόχο την προσαρμογή τους στις ανάγκες του μηχανισμού λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας. Τα Πανεπιστήμια αναδιοργανώνονται στη λογική επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες και τις πουλούν, ενώ οι δημοκρατικές διαδικασίες συμμετοχής σε αποφάσεις, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, η κριτική σκέψη, το άσυλο και η κρατική χρηματοδότηση θεωρούνται αναχρονιστικά και εμπόδιο για «το νέο μεγάλο σκοπό της εκπαίδευσης: να υπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς και της οικονομίας».
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: Ο Σκεύος Παπαϊωάννου είναι Καθηγητής στα αντικείμενα της κοινωνιολογίας της εργασίας και της εκπαίδευσης στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει σπουδάσει οικονομία και πολιτικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κοινωνιολογία στα Πανεπιστήμια Ludwig-Maximilian-Universität του Μονάχου και Friedrich-Alexander- Universität Erlangen της Νυρεμβέργης, απ’ όπου και έλαβε το διδακτορικό του τίτλο.
Ως επισκέπτης Καθηγητής έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στη Γερμανία (Universität Bremen, Universität Göttingen, Freie Universität, Humboldt Universität) τη Σουηδία (Πανεπιστήμιο του Linkcopping) και τη Δανία (Πανεπιστήμιο του Roskilde). Έχει διεξάγει έρευνες για τις τοπικές κοινωνίες και τις εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης, την εργασία, την εκπαίδευση, τη μετανάστευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι συγγραφέας ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων και έχει δημοσιεύσει ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων στα ελληνικά, γερμανικά και αγγλικά.