ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
«Τεχνολογία, Κοινωνία και Επιστήμη»
Τρίτη Εισήγηση
Τίτλος:
«Τηλεκπαίδευση εκτάκτου ανάγκης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης:
Η οπτική των φοιτητών/τριών και οι προσδοκίες τους
για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση
στην μετα-Covid εποχή».
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021, στις 19:00
Εισηγητής
Γιάννης Ζαϊμάκης, Καθηγητής στην Κοινωνιολογία του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινότητας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Σχολιάστριες:
Aθηνά Σκουλαρίκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Κατερίνα Κούτρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Περίληψη της Εισήγησης
Αξιοποιώντας ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα ευρείας κλίμακας έρευνας που διεξήχθη με τη συμμετοχή 2092 φοιτητών/τριών σε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης η εισήγηση επιχειρεί να αναδείξει τους τρόπους βίωσης, κατανόησης και νοηματοδότησης των συμμετεχόντων από τη πρωτόγνωρη εμπειρίας της τηλεκπαίδευσης σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημία. Στην εισήγηση αναλύεται ο ορίζοντας των αντιλήψεων και των προσδοκιών της φοιτητικής κοινότητας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη μετα-Covid εποχή. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν μια πανσπερμία απόψεων που κυμαίνονται: από τεχνοσκεπτικιστικές αντιλήψεις που προβληματοποιούν τις βιοπολιτικές της ψηφιακής μάθησης και διεκδικούν την επιστροφή στην κανονικότητα της ενσώματης εκπαίδευσης, σε αμφίσημες θέσεις που προσβλέπουν σε ένα μικτό μοντέλο μάθησης με κυρίαρχη τη δια ζώσης διδασκαλία και σε προωθημένες τεχνοφιλικές αντιλήψεις που προσβλέπουν σε ένα φουτουριστικό Πανεπιστήμιο βασισμένο στη ψηφιακή επικοινωνία και εκπαίδευση. Επιπλέον, η ανάλυση αναδεικνύει ψηφιακά χάσματα ανάμεσα σε όσους έχουν ενδεδειγμένο ψηφιακό εξοπλισμό, διαθέσιμο χώρο και δεξιότητες και όσους δεν έχουν και τη σύνδεση των ψηφιακών διακρίσεων με ευρύτερες κοινωνικές ανισότητες με όρους κοινωνικο-επαγγελματικού στάτους, μορφωτικού κεφαλαίου και φύλου. Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση ενός διαλόγου στο ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη αξιολόγηση και την ορθολογική διαχείριση της ψηφιακής εκπαίδευσης στο κοινωνικό Πανεπιστήμιο του μέλλοντος.
H παρακολούθηση του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου είναι δωρεάν. Η διαδικτυακή παρακολούθηση του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου είναι δυνατή μέσω του συνδέσμου zoom:
https://zoom.us/j/96890607119?pwd=c0tiNlpWQTdVNHFSVjg4OCt6bmhBdz09
Meeting ID: 968 9060 7119
Passcode: 328130
Η σελίδα του Σεμιναρίου στο Facebook είναι: www.shorturl.at/dgCDW
Για το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου δείτε εδώ:
http://www.soc.uoc.gr/el/page/13108/diepistimoniko–seminario–tis–sxolis–koinwnikwn–epistimwn
Η Επιτροπή του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών:
Αλέξανδρος Κεσσόπουλος (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης)
Θεανώ Κοκκινάκη (Τμήμα Ψυχολογίας)
Βαγγέλης Νικολαϊδης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών)
Αθηνά Σκουλαρίκη (Τμήμα Κοινωνιολογίας)