Bravo Sustainability Awards 2022-«Μηχανισμός χαρτογράφησης (mapping) κοινωνικών υπηρεσιών, αναγκών και θυλάκων τοπικής αποστέρησης για τη χάραξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης στην Περιφέρεια Κρήτης», του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης

Παρακαλώ ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.crete.gov.gr/press-releases/bravo-sustainability-awards-2022-michanismos-chartografisis-mapping-koinonikon-ypiresion-anagkon-kai-thylakon-topikis-aposterisis-gia-ti-charaxi-politikon-koinonikis-entaxis-stin-perifereia-kritis-toy

Έκδοση του βιβλίου “Μελέτες για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία: προσεγγίσεις, προκλήσεις, εφαρμογές”

Τηλεκπαίδευση εκτάκτου ανάγκης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης:
Η οπτική των φοιτητών/τριών και οι προσδοκίες τους για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση
στην μετα-Covid εποχή

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Τεχνολογία, Κοινωνία και Επιστήμη»

Τρίτη Εισήγηση

Τίτλος:

«Τηλεκπαίδευση εκτάκτου ανάγκης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης:

Η οπτική των φοιτητών/τριών και οι προσδοκίες τους

για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση

στην μετα-Covid εποχή».

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021, στις 19:00

Εισηγητής

Γιάννης Ζαϊμάκης, Καθηγητής στην Κοινωνιολογία του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινότητας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σχολιάστριες:

Aθηνά Σκουλαρίκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Κατερίνα Κούτρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Περίληψη της Εισήγησης

Αξιοποιώντας ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα ευρείας κλίμακας έρευνας που διεξήχθη με τη συμμετοχή 2092 φοιτητών/τριών σε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης η εισήγηση επιχειρεί να αναδείξει τους τρόπους βίωσης, κατανόησης και νοηματοδότησης των συμμετεχόντων από τη πρωτόγνωρη εμπειρίας της τηλεκπαίδευσης σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημία. Στην εισήγηση αναλύεται ο ορίζοντας των αντιλήψεων και των προσδοκιών της φοιτητικής κοινότητας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη μετα-Covid εποχή. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν μια πανσπερμία απόψεων που κυμαίνονται: από τεχνοσκεπτικιστικές αντιλήψεις που προβληματοποιούν τις βιοπολιτικές της ψηφιακής μάθησης και διεκδικούν την επιστροφή στην κανονικότητα της ενσώματης εκπαίδευσης, σε αμφίσημες θέσεις που προσβλέπουν σε ένα μικτό μοντέλο μάθησης με κυρίαρχη τη δια ζώσης διδασκαλία και σε προωθημένες τεχνοφιλικές αντιλήψεις που προσβλέπουν σε ένα φουτουριστικό Πανεπιστήμιο βασισμένο στη ψηφιακή επικοινωνία και εκπαίδευση. Επιπλέον, η ανάλυση αναδεικνύει ψηφιακά χάσματα ανάμεσα σε όσους έχουν ενδεδειγμένο ψηφιακό εξοπλισμό, διαθέσιμο χώρο και δεξιότητες και όσους δεν έχουν και τη σύνδεση των ψηφιακών διακρίσεων με ευρύτερες κοινωνικές ανισότητες με όρους κοινωνικο-επαγγελματικού στάτους, μορφωτικού κεφαλαίου και φύλου. Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση ενός διαλόγου στο ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη αξιολόγηση και την ορθολογική διαχείριση της ψηφιακής εκπαίδευσης στο κοινωνικό Πανεπιστήμιο του μέλλοντος.

H παρακολούθηση του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου είναι δωρεάν. Η διαδικτυακή παρακολούθηση του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου είναι δυνατή μέσω του συνδέσμου zoom:       
https://zoom.us/j/96890607119?pwd=c0tiNlpWQTdVNHFSVjg4OCt6bmhBdz09
Meeting ID: 968 9060 7119
Passcode: 328130

Η σελίδα του Σεμιναρίου στο Facebook είναι: www.shorturl.at/dgCDW

Για το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου δείτε εδώ:

http://www.soc.uoc.gr/el/page/13108/diepistimonikoseminariotissxoliskoinwnikwnepistimwn

Η Επιτροπή του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών:

Αλέξανδρος Κεσσόπουλος (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης)

Θεανώ Κοκκινάκη (Τμήμα Ψυχολογίας)

Βαγγέλης Νικολαϊδης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών)

Αθηνά Σκουλαρίκη (Τμήμα Κοινωνιολογίας)

Πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου “Αθλητισμός και τόποι μνήμης: Οι Αρκάδιοι αγώνες στο Ρέθυμνο 1936-2020”

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου – έκδοσης της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης «Αθλητισμός και τόποι μνήμης. Οι Αρκάδιοι Αγώνες στο Ρέθυμνο (1936 -2020)» των Γιάννη Ζαϊμάκη και Ανδρέα Βάββου, που θα γίνει το Σάββατο, 6 Nοεμβρίου 2021 και ώρα 19:00, στο Ωδείο Ρεθύμνου.

Μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε το βιβλίο εδώ

Έκδοση Συλλογικού Τόμου: Political Graffiti in Critical Times: The Aesthetics of Street Politics

Εκδόθηκε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Berghahn (New York and London) ο συλλογικός τόμος : R. Campos, A Pavoni & Y. Zaimakis (eds, 2021) Political graffiti in critical times: the aesthetics of street politics που επικεντρώνεται στην σημασία της τέχνης του δρόμου και των πολιτικών γκραφίτι σε συνθήκες κρίσης σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.  Ο συλλογικός τόμος εντάσσεται στη σειρά του Berghahn: Protest, Culture and Society. Oι θεματικές του βιβλίου συνδέονται με τις ερευνητικές πρακτικές του Εργαστηρίου για στρατηγικές διάχυσης του λόγου των κοινωνικών κινημάτων σε συνθήκες κρίσης.

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. https://www.berghahnbooks.com/title/CamposPolitical

Παρουσίαση πρώτων ερευνητικών αποτελεσμάτων του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης

Την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου και παρουσίαση την πρώτων ερευνητικών αποτελεσμάτων του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης για ζητήματα κοινωνικών ανισοτήτων και φτώχειας στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη.

Η παρουσίαση έγινε από τους Ιωάννη Ζαϊμάκη, συντονιστή του προγράμματος και διευθυντή του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Χρίστο Παπαθεοδώρου, επιστημονικά υπεύθυνο του 1ου ερευνητικού άξονα του έργου και Αντιπρύτανη του Πάντειου Πανεπιστημίου καθώς και την Κατερίνα Βλασάκη προϊσταμένη του Παρατηρητηρίου.

Μπορείτε να βρείτε τη συνέντευξη στην παρακάτω διεύθυνση:

https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/iraklio/i-kriti-antisteketai-sti-ftocheia-omos-apechei-apo-tin-eyimeria/

Διοργάνωση διαδικτυακού προγράμματος «Διαδικτυακά Σεμινάρια Εκπαίδευσης στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία»

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Κοινωνικής Ανάλυσης & Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και Πολιτικής Οικονομίας & Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνουν Διαδικτυακά Σεμινάρια Εκπαίδευσης δύο κύκλων για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), με αντικείμενο την κατάρτιση σε ζητήματα θεωρίας, καθώς και λειτουργικής διαχείρισης οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω πεδίο.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία συνιστά ένα χώρο πειραματισμών για εναλλακτικές μορφές κοινωνικών σχέσεων, τρόπων ζωής, συστημάτων διαχείρισης πόρων και κοινωνικής παραγωγής με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση της σχετικής εμπειρίας, στην αποσαφήνιση και στη διάδοση της ιδέας της Κ.ΑΛ.Ο., στη δημιουργία προϋποθέσεων εμπλοκής σε σχετικά εγχειρήματα και στην αναβάθμιση του ρόλου της με απώτερο στόχο την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη δημιουργία εισοδήματος και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ιδιοκτησίας και εγχειρημάτων της οικονομίας.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα στον  παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.crete.gov.gr/wp-content/uploads/2021/03/entypo4pages-copy.pdf

Μπορείτε να επισκεφτείτε το δελτίο τύπου στον ιστότοπο της Περιφέρειας Κρήτης στην  παρακάτω διεύθυνση:

https://www.crete.gov.gr/press-releases/diorganosi-diadiktyakoy-programmatos-diadiktyaka-seminaria-ekpaideysis-stin-koinoniki-kai-allileggya-oikonomia/

Τέχνη του Δρόμου, γκράφιτι και κρίση: εικόνες, σώματα, κείμενα

Η εμβληματική παρουσία έργων της τέχνης του δρόμου στο οπτικό παλίμψηστο των ελληνικών πόλεων στην περίοδο της κρίσης είναι ένα πολιτισμικό φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της ελληνικής κοινωνίας στη διάρκεια της εφαρμογής των αυστηρών μέτρων λιτότητας. Οι επιπτώσεις των ραγδαίων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών στην καθημερινότητα των πολιτών και η διαμόρφωση μιας κοινωνίας ανασφάλειας και κινδύνου αποτελεί το ψυχοκοινωνικό υπόστρωμα που υποκινεί την αυξημένη παραγωγή πολιτικών γκράφιτι που έχουν στο επίκεντρο τους άμεσα ή έμμεσα το ζήτημα της κοινωνικής κρίσης. Συνυφαίνοντας μια αισθητική προσέγγιση της κρίσης με παρεκβατικές πολιτικές αντιλήψεις και υπαρξιακές αναζητήσεις σε ένα παιγνιώδη καμβά δημιουργικότητας, το πολιτικό γκράφιτι πολιτικοποιεί το οπτικό σύμπαν της πόλης, κωδικοποιεί μορφές διαμαρτυρίας, υπενθυμίζει κοινωνικές εντάσεις και μετατρέπει την δυστοπική εμπειρία της κρίσης σε μια πολιτιστική ετεροτοπία αιρετικών σημειογραφιών της κρίσης.

Το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας οργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στην τέχνη του δρόμου και τη δημιουργική έρευνα στο Σπίτι του Πολιτισμού στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου.   Κεντρικός άξονας της εκδήλωσης αποτελεί η έκθεση 100 φωτογραφιών μιας «ανεξάρτητης δημόσιας τέχνης» που προέρχονται από το υλικό του ερευνητικού προγράμματος: Political and Existential Graffiti and Voices of Protest in Urban Landscapes in Times of Crisis σε αστικά κέντρα της Ελλάδας στην περίοδο της κρίσης. Η έκθεση περιλαμβάνει επτά θεματικές ενότητες που συνομιλούν με ψυχοκοινωνικές καταστάσεις της κρίσης: Σημειογραφίες της Κρίσης∙  Διαμαρτυρία και Μνήμη: Σώματα και Προσωπεία των Απάτριδων∙ Παιδιά της κρίσης∙ Εξεγερμένα Σώματα και Αφύπνιση∙ Γυναίκες, Φύλο, Σεξουαλικότητα: Αμφισβήτηση και Υπέρβαση∙  Μαζική κουλτούρα και Αλλοτρίωση: Κοινωνική Κριτική και Διαμαρτυρία∙ Συναισθηματική Ένταση και Υπαρξιακή Αναζήτηση.

Παράλληλα, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εθνογραφικά ντοκιμαντέρ για την τέχνη του δρόμου στην περίοδο της κρίσης∙ θεματικό εργαστήριο δημιουργικής γραφής με γκράφιτι∙ workshops για τη έρευνα του οπτικού πολιτισμού, την τέχνη του δρόμου και το σώμα της κρίσης∙ σεμινάριο βασισμένο στο βιωματική εμπειρία της πρακτικής του γκράφιτι∙ γνωριμία με το Θέατρο του καταπιεσμένου∙ προβολές video walls και μουσική βραδιά με τοπικά μουσικά σχήματα.

Ο στόχος των εκδηλώσεων είναι να φέρει το Πανεπιστήμιο κοντά στην κοινωνία και στους κόσμους της τέχνης και να τονίσει τη σημασία της δημιουργικής και αναστοχαστικής κοινωνικής έρευνας στη μελέτη πολιτισμών της καθημερινότητας στη σύγχρονη πόλη σε συνθήκες κρίσης.

Vth International Oral History Conference, NARRATING WORKING LIVES: RUPTURES, TURNING POINTS, TRAJECTORIES

NARRATING WORKING LIVES: RUPTURES, TURNING POINTS, TRAJECTORIES
Vth INTERNATIONAL ORAL HISTORY CONFERENCE,
GREEK ORAL HISTORY ASSOCIATION
RETHYMNON, 29-31 MAY 2020

Work is a crucial feature of most people’s lives. Labour history based on the living memory of working people has marked the oral history movement since the 1970s, recovering in particular the voices of industrial workers. Since the end of the 1980s, however, the transition to the post-industrial era has thoroughly disrupted – over the lifespan of one generation – both the experience of work and the horizon of expectations of working people. Closures or relocations of firms, the deregulation of labour relations, de-skilling, mass layoffs and the generalization of precarity has had a profound impact on the working lives of men and women, although not always in similar ways. On the other hand, these developments have also transformed the way in which the notion of “work” is conceptualized. Professional identities and the connections between work experiences and other aspects of people’s lives are influenced in multiple ways by these processes.

In post-war Greece work relations were transformed through urbanization, mass employment of women and – since the 1990s – by the replacement of local workers by immigrants, especially in agriculture, fishery and the building sector. The recent economic crisis deepened the consequences of de-industrialization, globalization and the financialization of the economy, changing people’s lives at staggering speed. Those parts of the planet belonging to the so-called “Global South”, including Greece, provide a promising field to study these changes.

The conference intends to encourage the use of oral history and biographical research in order to explore the ruptures, the “biographical turns” and the transformations of identities and subjectivities voiced in the life stories of people in and out of work. In this sense, oral history, as a field of interdisciplinary and critical reflections, may bring an important contribution to the renewal of labour history. The conference welcomes proposals which use recorded life stories to document and understand the transformations of working lives over the last fifty years. Suggested topics may include:

  • Changes in the organization of work: forms of labour, social relations and work culture
  • Work-related precariousness and subjectivity
  • Work, family and community
  • Child labour
  • Gendered, class and ethnic dimensions of work
  • The working body and attitudes to risk
  • Trade unions and workers’ movements
  • The experience of job loss and unemployment
  • Changes in the working conditions and the professional careers of teachers
  • Work and migration
  • Work volunteering and apprenticeships
  • The use of oral testimony in public representations of work

The conference languages are Greek and English. Proposals should include your name and affiliation, the title of your paper and an abstract of 200-250 words. Please clarify in which way your proposal is based on oral sources. The proposal should be sent to kfagogenis@gmail.com and rvboes@gmail.com by February 10, 2020. You will be informed on the decisions reached by the Scientific Committee by 31 March 2020.

The conference is organized by the Greek Oral History Association and hosted by the Sociology Department of the University of Crete.

Organizing Committee
Antonis Antoniou, University of Thessaly
Vassilis Dalkavoukis, Democritus University of Thrace
Eleni Kallimopoulou, University of Macedonia, Thessaloniki
Maria Karastergiou, University of Macedonia, Thessaloniki
Maria Kavala, Aristotle University of Thessaloniki
Giorgios Tsiolis, University of Crete
Riki Van Boeschoten, University of Thessaly
Kostas Fagogenis, University of Crete

Scientific Committee
Eleni Fournaraki, University of Crete
Pothiti Hantzaroula, University of the Aegean
Christina Karakioulafi, University of Crete
Dimitra Kofti, Panteion University, Athens
Dimitra Lambropoulou, Capodistrian University of Athens
Irini Siouti, Institute of Social Research, Frankfurt
Manos Spyridakis, University of the Peloponnese
Aris Tsantiropoulos, University of Crete
Riki Van Boeschoten, University of Thessaly
Yiannis Zaimakis, University of Crete

5o Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας ΒΙΟ-ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΡΗΞΕΙΣ, ΚΑΜΠΕΣ, ΤΡΟΧΙΕΣ

5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΡΕΘΥΜΝ0 29-31 ΜΑΙΟΥ 2020
ΒΙΟ-ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΡΗΞΕΙΣ, ΚΑΜΠΕΣ, ΤΡΟΧΙΕΣ

H εργασία παίζει κεντρικό ρόλο στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων. Η ιστορία της εργασίας με βάση τις προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων σημάδεψε το διεθνές κίνημα της προφορικής ιστορίας από τη δεκαετία του 1970, με έμφαση ιδίως στην ανάδειξη των φωνών εργαζομένων της βιομηχανικής εποχής. Από το τέλος της δεκαετίας του 1980 όμως η μετάβαση στη μεταβιομηχανική εποχή ανέτρεψε συθέμελα μέσα σε μια γενιά την εμπειρία της εργασίας και τον ορίζοντα προσδοκιών του μελλοντικού εργασιακού βίου. Το κλείσιμο ή η μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η αποειδίκευση, οι μαζικές απολύσεις και η γενικευμένη επισφάλεια επηρέασαν βασικές πτυχές της ζωής των εργαζόμενων αντρών και γυναικών, αν και όχι πάντα με τον ίδιο τρόπο. Εξάλλου, οι εξελίξεις αυτές επαναπροσδιόρισαν τον τρόπο που νοηματοδοτείται η εργασία. Οι παραπάνω παράγοντες επέδρασαν με ποικίλους τρόπους στις εργασιακές και επαγγελματικές ταυτότητες αλλά και στη συσχέτιση της εργασίας με άλλες όψεις της ζωής των ανθρώπων.

Στην Ελλάδα η μεταπολεμική εποχή σημαδεύτηκε αρχικά από την εσωτερική μετανάστευση προς τα αστικά κέντρα, τη μαζική είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας και – από τη δεκαετία του 1990 και μετά – από την αντικατάσταση ντόπιου εργατικού δυναμικού από μετανάστες, κυρίως στην οικοδομή, στον αγροτικό χώρο και στην αλιεία. Στα χρόνια της κρίσης επιταχύνθηκαν οι επιπτώσεις της αποβιομηχάνισης, της χρηματιστικοποίησης της οικονομίας και της παγκοσμιοποίησης, αλλάζοντας τη ζωή των ανθρώπων με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τα μέρη του πλανήτη που αποτελούν τον λεγόμενο «παγκόσμιο Νότο» [global South], αποτελούν, μαζί με την Ελλάδα, ένα προνομιούχο πεδίο για τη μελέτη αυτών των αλλαγών.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η αξιοποίηση των εργαλείων της προφορικής ιστορίας και της βιογραφικής προσέγγισης για τη μελέτη των ρήξεων, των «βιογραφικών καμπών» και των επαναδιαπραγματεύσεων ταυτοτήτων και υποκειμενικοτήτων που αναδεικνύονται από τις αφηγήσεις ζωής εργαζομένων και ανέργων. Με αυτή την έννοια, η προφορική ιστορία, ως πεδίο διεπιστημονικού και κριτικού στοχασμού, μπορεί σήμερα να αποδειχτεί ένα εργαλείο ανανέωσης της ιστορίας της εργασίας. Σ’ αυτή τη βάση, σας καλούμε να υποβάλετε προτάσεις που χρησιμοποιούν προφορικές αφηγήσεις ζωής για την τεκμηρίωση και ερμηνεία των αλλαγών στο βιόκοσμο της εργασίας τα τελευταία 50 χρόνια. Ενδεικτικές θεματικές:

  • Οι αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας: μορφές εργασίας, κοινωνικές σχέσεις και εργασιακή κουλτούρα
  • Εργασιακή επισφάλεια και υποκειμενικότητα
  • Εργασία, οικογένεια και κοινότητα
  • Παιδική εργασία
  • Έμφυλες, ταξικές και εθνοτικές διαστάσεις της εργασίας
  • Το εργαζόμενο σώμα και η προσέγγιση του ρίσκου
  • Ο ρόλος των σωματείων και των εργατικών κινητοποιήσεων
  • Η εμπειρία της απώλειας εργασίας και της ανεργίας
  • Οι αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και στις επαγγελματικές τροχιές των εκπαιδευτικών
  • Εργασία και μετανάστευση
  • Εθελοντική εργασία και μαθητεία
  • Η προφορική μαρτυρία στις δημόσιες αναπαραστάσεις της εργασίας

Οι γλώσσες του συνεδρίου είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν τίτλο και περίληψη 200-250 λέξεων στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου 2020 στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις kfagogenis@gmail.com και rvboes@gmail.com, διευκρινίζοντας με ποιο τρόπο η προτεινόμενη ανακοίνωση βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες. Η ενημέρωση για την αποδοχή ή μη των προτάσεων από την Επιστημονική Επιτροπή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ένωση Προφορικής Ιστορίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οργανωτική Επιτροπή
Αντώνης Αντωνίου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Βασίλης Δαλκαβούκης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)
Μαρία Καβάλα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
Ελένη Καλλιμοπούλου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
Μαρία Καραστεργίου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
Γιώργος Τσιώλης (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Κώστας Φαγογένης (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Επιστημονική Επιτροπή
Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Γιάννης Ζαϊμάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Χριστίνα Καρακιουλάφη (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Δήμητρα Κόφτη (Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Δήμητρα Λαμπροπούλου (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Ειρήνη Σιούτη (Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας της Φραγκφούρτης)
Μάνος Σπυριδάκης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)
Άρης Τσαντηρόπουλος (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Ελένη Φουρναράκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Ποθητή Χαντζαρούλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)